Default Header Image

scurt-istoric

Catedra  de otorinolaringologie a fost înfiinţată la 14 septembrie 1945. În funcţie de şef al catedrei a fost numit profesorul V. Cecurin.

În august 1951 şef al catedrei  devine profesorul N. Mihaloiţ.  Din octombrie 1953  catedra a fost condusă de către profesorul A. GIadkov.  În 1960 conducerea catedrei este preluată de profesorul D. Bâtcenko. În 1975 şef al catedrei a fost numit conferenţiarul universitar I. Antohi, care a exercitat această funcţie până în 1987.

Timp de trei ani (1987-1990) în fruntea catedrei s-a aflat profesorul V. Romanov, după care l-a succedat în acest post profesorul V. Popa (1990-1993).

Din septembrie 1993 şi până în prezent catedra este condusă de către Ion Ababii, profesor universitar, academician al AŞM.

Din 1 februarie 1969 în cadrul Universităţii a funcţionat şi a doua catedră de otorinolaringologie – pentru facultăţile de pediatrie, stomatologie şi perfecţionare a medicilor. Primul şef al acestei catedre a fost  profesorul M. Zagarskih.

În anul 1973 această catedră a fost comasată cu catedra ORL a facultăţii de medicină generală şi redeschisă în ianuarie 1988, când şeful ei a devenit profesorul I. Ababii.

Pe parcursul anilor la catedră a activat profesorul universitar M. Sandul, care a avut o contribuţie deosebită la prosperarea catedrei și la educarea multor generaţii de medici.

În anul 1965,  în scopul perfecţionării medicilor ORL, au fost organizate cursuri de perfecţionare. Primul şef al cursului a fost doctorul habilitat, profesorul  M. Zagarskih.

În perioada 1972-1981 şef al cursului ORL a fost  conferenţiarul I. Cleitman, ulterior l-a succedat în post profesorul A. Brofman.

Timp de un an (septembrie 1989 – august 1990) şef al cursului ORL a fost doctorul habilitat V. Popa.  Din anul 1997 şi până în prezent cursurile sunt conduse de profesorul Al. Sandul.

Realizările ştiinţifice ale catedrei şi-au găsit oglindire în 10 monografii, circa 600 de articole publicate în culegeri și reviste naționale, dar și internaţionale.

Pe parcursul anilor, au fost stabilite relaţii de colaborare ştiinţifică cu savanţi din România, Ucraina, Rusia, SUA, Franţa, Germania, Danemarca, Polonia.

Profesorul M. Maniuc este preşedintele Comisiei de experţi a Ministerului Sănătății din Republica Moldova, membru al Comisiei de atestare a medicilor ORL, expert al Comisiei naţionale CNAA.

Profesorul Al. Sandul este preşedintele comisiei de atestare a medicilor ORL din RM.